Recepty

Svatomartinský oběd 11.11.2021 - Recept na polévku: kuřecí kaldoun

Tradiční svatomartinský oběd nechyběl ani v naší školce a ZŠ Komenského. Děti si pochutnaly na kuřecím kaldounu, pečeném kachním stehně s červeným zelím a houskovým knedlíkem.

 

 

Ingredience: 3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, 2 brambory, 1 pórek, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 litry vývaru z kuřecího skeletu a odřezků, obrané maso s vývaru, 0,5 lžičky mletého muškátového oříšku, sůl a pepř podle chuti.

1. kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky.

2. V hrnci rozehřejeme máslo, rozmícháme v něm mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. Přilijeme trochu studeného vývaru, jíšku v něm pořádně rozmícháme a pak dolijeme zbylý vývar.

3. Do něj nasymepeme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 20 minut. Mezi tím pokrájíme pórek a obrané maso. Oboje přidáme do polévky, dochutíme muškátovým oříšekem, solí a pepřem a vaříme ještě 10 minut.

4. Polévku podáváme s opečenými houstičkami.

Recept byl převzat z: https://www.idnes.cz/recepty/svatomartinske-menu-kure-jako-husa-kaldoun-polevka-pastika-jatrova.A181106_102620_recepty_job#space-a